Miért használja a szilikont?

„Anyag mely a hőállóságot a rugalmassággal és tisztasággal ötvözi”

Mért éppen a szilikont használjam? – ügyfeleink gyakran teszik fel a kérdést. Itt csak néhány kiváló tulajdonságát említjük, hogy a szilikongumi teljesen mást kínál mint az egyéb gumikból készült termékek.

Hőállóság: A szilikon megtartja fizikai tulajdonságait szélsőséges hőmérsékleten, ahol más elasztomerek nem. Akár tartós 275C hőmérsékleten is megbízható, kiváló tömítő anyag, legyen szó ipari vagy tiszta környezetről pl. élelmiszeripar, egészségügy vagy gyógyszeripar. Szobahőmérsékleten kimutatták hogy 20 év elteltével is megtartotta rugalmasságát, szakítószilárdságát és nyúlását.

Tűzállóság, elektromos szigetelő tulajdonság: a szilikon nehezen éghető anyag. Hőállósága és elektromos szigetelő tulajdonsága miatt kiválóan használható villanydrótok szigeteléséhez. A szilikonból visszamaradt hamu szilícium dioxid, mely önmagában is kiváló elektromos szigetelő. A szilikon égése során ellentétben más gumikhoz képest nem szabadul fel mérgező anyag.

Ózon és nap sugázás: a szilikon kiváló ózonállósággal rendelkezik, napsugárzásnak UV sugaraknak ellenáll. Emiatt jól használható kültéren történő alkalmazáshoz. A szilikon várható élettartama kültéren minimum 20 év

Öregedésálló: A szilikon kitűnően ellenáll a napfény káros sugarainak, ózonnak, légköri gázoknak melyek hajszálrepedéseket okozhatnak a felületén. A szilikon eleve víztaszító és a nedvesség vagy vizes üzemi körülmények nem befolyásolják anyagszerkezetét. Forró vagy száraz közegben nem csapódik ki anyagából semmi és nem keményedik ki ( előírt hőfoktartományon bellül). A szilikongumi kiválóan ellenáll savaknak, lúgoknak ( ph tartományon bellül), sós oldatoknak és a talajban található ásványi anyagoknak.

Kémiailag semleges anyag: A szilikongumi rendkívül stabil anyag. Nem okoz festéskor, korróziótól vagy egyéb anyagoktól pl. élelmiszerek bomlása vagy erjedése során változást, amelyekkel érintkezésbe kerül.

Mechanikai jellemzők: a szilikon kiváló fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek hasonlóan mint egyéb gumikból készült termékek. Magas hőmérsékleten más gumikhoz képest is megtartják rugalmasságukat, keménységüket, jól nyújtható anyagok. A szilikon széles keménységi palettával rendelkezik 20ShoreA-80 ShoreA és még ezen kívül a lágyabb és puhább szilikon szivacs anyagokkal. Ez a keménységi tartomány lehetővé teszi a tervezők számára hogy kiválassza a legoptimálisabb keménységet és anyagtípust hogy illeszkedjen az adott funkcióhoz.

Szilikon labda
szilikon keverékek

Az alapanyag

Szilikon késztermékeink alapanyaga prés és extruder technológiával feldolgozható melegen vulkanizálható HTV ( High Temperature Vulcanizing ) szilikon kaucsuk.

Anyaga nagytisztaságú polisziloxán polimerek melyek a hozzáadagolt térhálósító, katalizátor vagy gyorsító hozzáadásával hő, vagy hő és nyomás együttes jelenléte mellett térhálósodnak és gumIrugalmas anyaggá válnak ( kivulkanizálnak, térhálósodnak ).

Az alapanyagokat elismert európai és amerikai nagy múlttal rendelkező vállalatoktól szerezzük be, mely a gyártás során bevezetett folyamatos minőségellenőrzésünk mellett ( ISO 9001, ISO 14001) a vevők igényeihez alkalmazkodva a tőlünk telhető legjobb minőségű termékek előállítását teszi lehetővé.

Az alapanyagok kiválasztása minden esetben a gyártandó szilikon terméktől függ. Mi nem a nyersanyag beszállítókhoz hanem a vevői igényekhez alkalmazkodunk.

Színes szilikon lapok

Szilikon termékek általános fő jellemzői:

 • nagy hő és hidegállóság -45C-+200C
 • a szilikon a tulajdonságait széles hőmérséklet tartományon belül is megőrzi
 • kiváló rugalmassággal rendelkezik
 • UV sugaraknak és napsugárzásnak ellenáll (kültéri alkalmazhatóság)
 • nagy energiájú sugárzással szemben nagy ellenállás
 • nagy anyagtisztaság (élelmiszeripari és gyógyszeripari alkalmazhatóság)
 • hőálló oxidfestékekkel kitűnően színezhető
 • kiváló elektromos szigetelő tulajdonság
 • kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik – rossz hővezető
 • vízzel és nedvességgel szembeni ellenálló képesség
 • alacsony kémiai reaktivitás jellemzi
 • nehezen ragasztható ( kizárólag szilikon bázisú ragasztó ragasztja
 • hő bomlása 400C felett van

A szilikon hőállósága

Egyéb gumikhoz képest a szilikon anyagok hőállósága a legszélesebb hőállósági skálával rendelkezik. Ezért lehet alacsony hőmérsékletnél alkalmazni pl. hűtőházak ajtóinak rugalmas tömítéseként, vagy ellenkezőleg pl. magas hőmérsékleten működő kemenceajtók vagy kórházi hőlégsterilizálók és autoklávok szigeteléseként.

A nyersanyag beszállítók szilikon anyagainak hőállósága csekély mértékben eltérhet a benne található töltőanyagok és adalékok miatt, de elmondhatjuk hogy az általános áttetsző kivitelű szilikon késztermékek cca.: -50C- +180C-ig tartósan hőállóak. A szilikongumi hőállóságát hőstabilizátor adalékokkal akár 265C tartós és 315C ciklikus hőállóságig növelhetjük vevői igények figyelembe vételével. A hőstabilizátorok színe eltérő lehet pl. vörös, törtfehér, fekete vagy sárgás árnyalatú. A hőstabilizátorok az anyagok mechanikai tulajdonságait a színén kívül nem befolyásolja.

A szilikonból készült termékek tervezésénél és beépítésénél ügyelni kell arra hogy a 315C feletti hőmérsékletnél az anyag rideggé válik és szétporlad és tömítő hatását elveszti. Nagyon alacsony hőmérséklethez speciális szilikon anyagok állnak rendelkezésre, melyekkel akár -90C-ig rugalmasan használható a késztermék.

Az anyag alacsony és magas hőmérséklet mellett is megtartja rugalmasságát és mechanikai tulajdonságait ezért az ipari, otthoni, egészségügyi és gyógyszeripari felhasználása igen jelentős.

Kérjük tekintse meg a hőállósági táblázatot:

532074
Szilikon mechanikai tulajdonságai

Szilikon mechanikai jellemzői

A szilikonból készült termékek egyéb gumikhoz képest jó rugalmassággal rendelkeznek és viszonylag kis nyomóerővel könnyen összenyomhatók. Eredeti alakját nyújtás és összenyomás után viszonylag gyorsan visszanyeri. 300% – 400% -ban is nyújthatók, de vannak olyan típusok melyek ennél nagyobb vagy kisebb nyúlásra képesek. Egyéb gumikhoz képest szakítószilárdsága és kopásállósága gyengébbnek mondható. Kerülni kell az éles és hegyes tárgyak által okozott sérüléséket mert felülete sérülés után könnyebben szakad és reped más gumikhoz képest. Természetesen léteznek erősebb kivitelű szilikon anyagok mely nagyobb igénybevételnek és mechanikai behatásoknak is ellenállnak pl. a platinakatalizátoros szilikongumik. A szilikon élettartamát a külső behatások pl. hőmérséklet, gőz, különböző vegyszerek nagyban befolyásolhatják és elhasználódásukat ezek a tényezők nagyban gyorsíthatják.

Szilikonból készült késztermékek keménysége változó lehet. A keménységet ShoreA jelzővel jelöli a gumiipar. Minnél nagyobb ez a jelzőszám annál keményebb anyagról beszélünk. A melegen vulkanizált szilikon keménysége 10 ShoreA – 90 ShoreA keménységig változhat. Általános tömítéstechnikai feladatokhoz és ipari felhasználáshoz a 60 ShoreA keménység az elterjedt, de egyedi igényeknek megfelelően ettől kisebb vagy nagyobb keménységű termékeket is legyártunk.

Szilikon szakítószilárdsága
Szilikon termék keménység mérése ShoreA

Szilikon késztermékek vegyszerállósága

Összességében elmondható hogy a szilikon jó vegyszerállósággal rendelkezik. A vegyszerállóságát alacsony és magas hőmérséklettartományon belül is megőrzi. A térhálósodástól nagymértékben függ a szilikon vegyszerállósága. Víznek és nedvességnek és vizes sós oldatoknak pl. tengervíznek kitűnően ellenáll, vízfelvétele elenyésző. Savak, lúgok, híg oldatai nem támadja meg anyagának szerkezetét. A szilikon viszonylag nehezen éghető anyagok közé tartozik . A légkörben található gázoknak jól ellenáll. Többértékű alkoholokban és ketonokban – poláris folyadékokban nem duzzad a szilikon. Ellenben ásványi olajok, benzin vagy ásványi zsírok duzzasztják a szilikon anyagának szerkezetét. A mechanikai tulajdonságai (pl. szakítószilárdság, nyúlás, stb.) nagymértékben romolnak. Hosszan tartó érintkezés mellet anyagszerkezete kocsonyás állagúvá válik.

Szilikon vegyszerállósági táblázat – KLIKK

Szilikongumi termékek vegyszerállósága
?????????????
Szilikon színek táblázata

Szilikon termékek külső megjelenése (optikai tulajdonságai)

Szilikon termékek optikai megjelenéséről el mondhatjuk hogy általában transzparens áttetsző színnel rendelkeznek. Alapanyagtól függően az áttetsző szín enyhén opálos sárgás árnyalatú vagy opak színű is lehet. A termék falvastagságától és fényáteresztő képességétől a szín változhat. Vékonyfalú termékeknél a szín szinte teljesen üvegszerű víztiszta, de ugyanabból az anyagból készült vastagabb falú szilikon gyártmányoknál a szín fedettebb opálosabb sárgásabb árnyalatú is lehet. Az alapszínt a termékhez adagolt adalékok pl. hőstabilizátorok nagyban befolyásolhatják. Rendeléskor ezt mindig figyelembe kell venni.

Általában ipari felhasználásnál a leg elterjedtebb a natúr áttetsző szín, de a széleskörű felhasználási igényeknek megfelelően hőálló oxidfestékkel szinte bármilyen szín kikeverhető a RAL színskála szerint. Színes kivitelű szilikon termékeket általában dizájn vagy jelölés céljából rendelnek pl. szilikon ékszerek készítéséhez, ajtó és ablaktömítéshez, elektromos szigetelő csövek színnel való jelöléséhez, élelmiszeripari tömítések élelmiszerektől történő megkülönböztetéséhez, vagy kórháztechnikában oxigéncsövek megjelöléséhez. A színek nem befolyásolják a szilikon termékek egyéb tulajdonságait pl. szakítószilárdságot, behasadást és hőállóságot.

Kültéren is alkalmazhatók, nedvességnek és napsugaraknak – UV sugárzásnak ellenállnak, nem fakulnak ki. A színezőanyagokból még magas hőmérséklet hatására sem csapódik ki semmilyen ártalmas anyag. A színes szilikon termékek a vele érintkező tárgyakat horzsolás vagy súrlódás hatására sem színezi meg. A szilikon anyagokhoz kevert színezőanyagok megfelelnek az amerikai FDA, a német BgVV és a magyar élelmiszeripari szabványnak, toxikus mellékhatással nem rendelkezik.

Egyes színező festékeket pl. a vasoxid vörös színt nem csak színezéshez hanem a szilikon termékek hőállóságának növelésére is használhatják. A hőstabilizátorok eltérő színnel, hőstabilitással és minősítéssel rendelkeznek.

Kérjük tekintse meg színskálánkat:

Bondex Kft. Szilikonfeldolgozó és termékgyártó


Tekintse meg szilikon termék kínálatunkat – KLIKK

MEGOSZTÁS:Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás