Nincs olyan ember akinek ne jutna eszébe valami a szilikonról mint anyagról. Van akinek a pálinkafőző tömítések, kemencetömítések vagy ablakszigetelő profilok, másoknak az anyag szépségipari felhasználása jut eszébe pl. mell implantátumok vagy protézisek gyártása, de olyanok is akadnak akik akváriumok vagy üvegek ragasztásához és tömítéséhez használják az anyagot. A szilikon gyűjtőnév szó alatt számos tárgy lehet, de ugyanazt az elnevezést használjuk.

Jacob Berzelius

A szilíciumot tiszta állapotban elsőként Berzelius állította elő 1823-ban. A szilícium szerves vegyületeinek megismerése Frederick Kipping angol kémikus nevéhez fűződik. A kémiai nevezéktan helytelen „szilikon” elnevezés is neki köszönhető.
A szilikon tömegtermelése az 1940-es években kezdődött. Először az Amerikai Egyesült Államokban, majd 20 év alatt világszerte elterjedt anyag lett. 1947-től Európában is elkezdték a szilikongumiból készült termékek gyártását, majd Magyarországon az 50-es évektől gyártanak termékeket szilikon alapanyagból.

Frederic Stanley Kipping

A szilikon azon műanyagcsoport elnevezése, ahol a polimer szerkezet alapját sziloxán lánc alkotja, vagyis a vegyületek “gerincét” egymáshoz kapcsolódó szilícium- és oxigénatomok alkotják. A sziloxán egységek rövidebb láncoktól (olajok) a többszörösen kapcsolódó térhálós szerkezetet is felvehetik.

A szilikon- műanyagok ( VMQ ) fő alapanyaga kvarchomokból kinyert szilícium. Emiatt különböznek minden más műanyagtól melyek szén alapra épülnek. Ebből a kémiai különbségből ered a szilikonok talán legfontosabb jellemzője hogy széles hőmérséklet tartományon belül alig változtatják meg tulajdonságaikat.

Szilícium kristály
Szilikon lánc
Szilikon szigetelő cső

Melegen vulkanizált HTV szilikongumi

A szilikongumi rugalmasságánál fogva egyedülálló az ismert szerkezeti anyagok között.  A természetes és az ipari környezet minden területén alkalmazható.  Alapvetően szervetlen polimer vegyület, mely egyedülálló tulajdonságainak köszönhetően meghatározó anyag a gumiiparban.

Az általános szilikon gumiból készült termékek -55C – +200C-ig megtartják rugalmasságukat és maradó alakváltozásuk kis mértékben változik nehezen éghető halogén tartalmú anyagok nélkül,  gyulladáspontja 430C. A szilikongumi égése után szilícium-dioxid hamu marad vissza mely elektromos tűz után is kiváló szigetelő tulajdonsággal rendelkezik.  Hőstabilizátorok ( additív) anyagok szilikongumihoz történő adalékolásával a szilikon termékek hőállósága kitolható akár ciklikus 315C hőtűrésig. Kiváló elektromos szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik.

Átütési szilárdság: 18-20 kv/mm (vde 0303)

UV és ózon sugárzásnak ellenáll ezért jól  használható kültéri célra. Kültéren történő alkalmazása széles körben elterjedt.

Savak és lúgok, sók híg oldatai ph tartományon belül nem támadják meg a szilikongumit, poláris folyadékokban nem duzzad (pl. rövidláncú többértékű alkoholok, kismolekulájú ketonok), ellenben nem poláris közegben ( ilyenek a szénhidrogének, ásványi olajok, benzin, kerozin, ásványi zsírok) nagyfokú duzzadás lép fel melynek eredménye képen mechanikai tulajdonságai nagymértékben romolhatnak.

Toxikus mellékhatással nem rendelkeznek, az egészségre ártalmatlan anyagok.

Az egyéb gumikhoz képest a szilikonból készült termékek élettartama többszöröse ( felhasználási közegtől függően).

MEGOSZTÁS:Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone