F.BS egykomponensű szilikonragasztó és tömítő

ÁLTALÁNOS LEÍRÁS

Az F.BS egy szilikon bázison felépített paszta konzisztenciájú egykomponensű ragasztó és tömítőanyag, mely a levegő nedvességének hatására fokozatosan gumiszerű tulajdonságokat vesz fel. A kialakult ragasztófilm, illetve tömítőréteg rugalmas és ezt a tulajdonságát széles hőmérséklet tartományban (-50 C és +200 Celsius között használható) tartósan megtartja.

FBS  TULAJDONSÁGAI

Elsőrendű műszaki tulajdonságaiból adódóan kitűnően ellenáll vibrációs hatásoknak, nyíró- és húzófeszültségeknek továbbá nedvességnek, ózonnak és időjárási viszonyokból származó extrém behatásoknak. Jó az ellenálló képessége híg savakkal és lúgokkal szemben, kőolajszármazékok viszont kismértékben duzzasztják.

Átvulkanizált állapotban igen jó elektromos szigetelő. Kifogástalanul tapad fémekre, üvegre, csempére, kemény PVC-re. bakelitre, natúr- és lakkozott fafelületekre stb. Nem tapad polietilénre és polipropilénre, ezt a tulajdonságát formaleválasztásra lehet hasznosítani. Előnyös tulajdonsága, hogy úgy vízszintes, mint függőleges felületen terülés és megfolyás nélkül alkalmazható.

100% SZILIKON! Jobb tapadás! Minimális zsugorodás! Jobban tisztítható! Extra ragasztó erő!

ALKALMAZÁSI TERÜLET

Hézagok, repedések vízálló és légzáró tömítése. Fűtő- és hűtőberendezések szerelésénél a hagyományosan alkalmazott tömítések ragasztása. Kémlelő és figyelőablakok tömítése a vegyiparban. Klímaberendezések, klímaszekrények szerelésénél tömítőanyag. Lakókocsi szerkezeti elemeinek illesztésénél ragasztó és tömítőanyag.

Üvegakváriumok ragasztása. Elektromos kábelkivezetések tömítése. Számok, betűk, adattáblák felragasztása, szerszámgépeken. Hajókabinok és hajóablakok tömítése. Kályhaajtók és azok figyel#ablakainak tömítése. Elektromos szerelvények időjárásálló lezárása. Műszeriparban rezgéscsillapító tömítőanyag. Univerzális rugalmas ragasztó és tömítőanyag laboratóriumokban, műszerészgyakorlatban és a barkácsolók részére. Felhasználás előtt tapadás próba javasolt.

ALKALMAZÁSI FELTÉTELEK

Az F.BS ragasztó, illetve tömítőanyag felvitele előtt a felületeket – legyen az fém, fa, stb. – alaposan portalanítani és zsírtalanítani kell, illetve szükség esetén le kell csiszolni. A portalanítást vizes lemosással, a zsírtalanítást oldószeres kezeléssel (pl. könnyű benzin) célszerű végezni. A felület  előkészítés végső fázisa a felület szárítása, ugyanis jó tapadás csak száraz felületen érhető el.

Amennyiben tömítésre használjuk az FBS -t, a felvitt tömítő paszta felületén kb. 15 perc múlva gumiszerű hártya képződik (60 % relatív légnedvesség mellett, szobahőmérsékleten), mely az átkötés kezdetét jelzi. Az átkötés folyamata a felület irányából befelé megy végbe. 5 mm-nél nem vastagabb rétegek 24 óra múlva átkeményednek. Ha ragasztási műveletet végzünk, a ragasztófilm átkeményedése a levegővel érintkező határfelületen indul meg a film síkja irányában befelé halad tovább.

MŰSZAKI JELLEMZŐK

Paszta állapotban
Küllem könnyen kenhető paszta
Szín transzparens
Sűrűség 1,1-1,15 g/cm3
Nyitott idő (hőmérséklettől és páratartalomtól függően) max. 20 perc
Átkötés (hőmérséklettől és páratartalomtól függően) max. 5 mm/24 óra
Kinyomhatóság (230C-on, 3 mm-es fúvókán, kb. 4 bar -nál) 220-240 ml/perc

Vulkanizált állapotban
Shore keménység 50±2 Sh0A
Szakítószilárdság min. 2,0 MPa
Szakadási nyúlás 220-260 %
Nyírótapadási szilárdság
fa-fa felület között min. 1,0 MPa
üveg-üveg között üveg törik
csempe-csempe között üveg törik
fém-fém felület között min. 2,0 Mpa
festett fa-festett fa között min. 1,0 Mpa
Kemény PVC-kemény PVC között min. 1,0 MPa

Amennyiben további felvilágosításra, m#szaki információkra van szüksége, keresse szakembereinket a fenti elérhetőségeken.

ALKALMAZÁS MÓDJA

A tubus zárókupakján lévő tüskével szúrjuk át a tubus záró membránját, majd nyomjuk ki a ragasztáshoz, illetve tömítéshez szükséges anyagmennyiséget az el#készített felületre, illetve tömítendő hézagba. Ragasztás esetén az egyenletes elkenést, illetve a ragasztandó tárgy felhelyezését néhány percen belül el kell végezni. Tömítésnél a bőrösödés megkezdéséig kell a tömítőanyag végső profilját kialakítani. Szép fényes felület érhető el, ha a tömítőanyagot nedves tárggyal simítjuk el. Használat után a tubust zárjuk le, célszerűen úgy, hogy a tubusból kb. 3-4 mm-nyi anyagot nyomjunk ki, és arra csavarjuk rá a záró kupakot. Az adagolócsőrből a benne maradó tömítőanyagát gumisodás után könnyen eltávolítható.
Kézre, vagy ruházatra került F.BS -t még az átgumisodás előtt benzines ruhával lehet letörölni.

FBS szilikon ragasztók 70 g tubusos és 310 ml -es kartusos kiszerelésekben, bp-i szaküzletünkben raktárkészletről kaphatók.

Hőálló gumiprofil gyártás VIDEÓ

FBS szilikon ragasztó és szilikon tömítő szaküzlet :

Szilikon szaküzletünk címe és elérhetősége

Bondex Kft szilikon bolt
nagy és kiskereskedelem, értékesítés


Cím: 1078 Budapest, Murányi utca 48.

Nyitvatartás magán és ipari vásárlóknak:
Hétfőtől-Péntekig 7:30 órától – 16 óráig   Sz-V:  zárva

Telelefon / Fax: 06 1 221-9212, 06 1 220-9177, 06 1 273-0504
Mobil tel. : 06 20 433-0413, 06 20 922-6073
E-mail: szilikontechnika@t-online.hu

MEGOSZTÁS:Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone