Szilikon felhasználási területei

A szilikon fő felhasználási területei:

Általános ipari felhasználás (Rubosil)

Az általános ipari felhasználású szilikon termékeinket RUBOSIL márkanéven forgalmazzuk. Különleges tulajdonságai miatt a szilikonból készült termékeket az ipar szinte minden területén használják . Kiváló fizikai és termikus tulajdonságokkal rendelkező, öregedés-, idő-, UV- és ózonálló szilikon termékek.

Az egyik jelentős felhasználója az autóipar. Autóiparban hűtőcsöveknek, elektromos szigetelő csöveknek használják legfőképpen, de egyéb helyeken is alkalmazzák pl. motorblokkok tömítéséhez egykomponensű hőálló változatát. A járműiparban nem csak gépkocsikhoz hanem hajók építésénél is használják mind az egykomponensű, mind a melegen vulkanizált változatát is. Autóipari felhasználáson kívül másik fő alkalmazója a gépipar mely a szilikon nagy hő és hidegállósága és rugalmassága miatt extrém területen is felhasználja pl. magas hőmérsékleten működő kemenceajtó tömítésnek , sütőajtó tömítésnek vagy hűtőházak nagy rugalmasságú szigetelő anyagaként.

A csomagolóipar is jelentős szereplője a szilikonból készült termékek beépítésének, itt pl. adagoló gépek áteresztő csöveihez, pneumatikus működésű csomagológépek anyagmozgató mechanikájához alkalmazzák a szilikonból készült vákuumszívó harangokat. Fóliahegesztő gépek hőálló fóliaalátétjeként szilikon szalagokat használnak a megolvadt fólia tökéletes hegesztése érdekében. Széles körben alkalmazzák csőszerelvények illesztésénél szilikon karimák formájában, de fűtésszerelésnél vagy klímatechnikában is sűrűn használják a szilikon „O” gyűrűket vagy szilikon lapos tömítéseket.

Fröccsöntött és sajtolt technológiával készült „O” gyűrűk, karmantyúk, lapos tömítések, alakos tömítések olaj, hő, vegyszer, kopásálló kivitelben az iparágak egész területére szállítunk az igénybevételek különböző kombinációinak megfelelő kivitelben. Gépek összeszerelésénél élek védelméhez, járművek ütközőjeként szilikon élvédőket és éltakarókat építenek be munkavédelem és dizájn céljából. A szilikon alkatrészek beépíthetők kültéri és beltéri használatra és nedves környezetbe is.

Egészségügy (MEDISIL) szilikon termékek:

Ebben a kategóriában a kórháztechnikában és orvosi vagy műtéti felhasználásra alkalmazott szilikon termékeink kerülnek, – nagy vegytisztasággal rendelkeznek. MEDISIL márkanéven forgalmazzuk. Színük általában áttetsző, de igény szerint fedett színnel vagy félig áttetsző ( transparens) színben is legyártjuk felhasználási körülménytől függően legyen szó altató gépek szilikon csöveiről, oxigén csőről vagy műtéti szilikon leszívó csövekről.

A kórházi szilikongumi termékek az egészségügy szinte minden felhasználási területére kiterjednek, kivéve az emberi testbe beültetett implantátumokat amellyel nem foglalkozunk.

Az egészségügy a szilikonból készült termékek egyik legnagyobb felhasználója. Egészségügyi területen nagy anyagtisztasága miatt számos helyen használják. Emberi és állati szövetekre teljesen ártalmatlan anyag. Nincs mérgező mellékhatása.

Általánosságban a szilikonból készült termékeket mint anyagot alkalmazzák műtéti csöveknek pl. leszíváshoz- elszíváshoz, vagy folyadékok elvezetésére, infúziók bekötésére, kórházi laborok tömítések és folyadékok átvezetéséhez, perisztaltikus pumpák betétanyagaihoz, vagy altatásnál oxigén csőnek, drain csőnek, vesedialízis központokba stb . Mivel nem váltanak ki szöveti ellenreakciókat ezért számos orvosi eszköz készül belőle. A kórháztechnikai eszközök gázzal vagy forró levegővel sterilizálhatók és többször felhasználhatók. Jól tűrik a sós oldatokat. Hőállósága miatt kórházi hőlégsterilizáló vagy autokláv tömítéseként is kiváló.

Az egészségügy egyes területein igény van nagyobb tisztaságú és nagyobb mechanikai igényeknek ellenálló szilikon termékekre is, ehhez nyújtanak segítséget a nagy tisztaságú platinakatalizátoros anyagaink melyek nagy transzparenciával és kitűnő mechanikai tulajdonságokkal rendelkeznek pl. perisztaltikus pumpák betéteihez. Anyagából semmilyen szennyeződés és anyagmaradvány nem tud kijutni még extrém körülmények között sem.

A MEDISIL szilikon termékeink anyaga megfelel az FDA és német BGVV minősítésnek.

Kérjük tekintsék meg MEDISIL szilikon termékeinkről szóló toxikológiai szakvéleményt:

Gyógyszeripari szilikon termékek (SILOPHARMA-FLEX)

A gyógyszeripari szilikon termékeinket gyártjuk nagy vegytisztaságú peroxidos és platinakatalizátoros változatban is mely USP 6 tanúsítással is rendelkezik. A platinakatalizátoros anyagok mechanikai és optikai tulajdonságai nagyságrenddel jobbak a peroxidos szilikon termékeknél. A platinás szilikon termékek nagy előnye a hagyományos peroxidos szilikon anyagokkal szemben hogy anyagából semmilyen anyagmaradvány nem tud kijutni még szélsőséges felhasználási körülmény mellett sem.

Gyógyszeripari felhasználásuk is igen jelentős. Gyógyszergyári berendezések tömítéseként és alkatrészeként , átvezető csöveiként kitűnően megállja a helyét.

A gyógyszeripari szilikon gyártmányaink laboratóriumokban, vérbankokban és vakcinák gyártásánál is alkalmazhatók. Hővel és gázzal sterilizálhatók ezért többször felhasználhatók.

Élelmiszeripari szilikon termékek ( SIL-FOOD ):

Élelmiszeripari szilikon termékeinket SIL-FOOD márkanéven forgalmazzuk.

Az élelmiszeripar a szilikonból készült termékek második legnagyobb felhasználója az élelmiszeripar és cukrászat – édesipar. Nagy anyagtisztasága, kiváló hőállósága, nagy rugalmassága és jó mechanikai tulajdonságai miatt számos területen alkalmazzák az élelmiszeriparban és otthoni célra. A melegen vulkanizálható szilikon használható sütőformákhoz, pálinkafőző tömítések anyagaként, de alkalmas konzervipari töltőgépek adagoló és átvezető csöveként történő használatra is. Sütőiparban vörös színű vasoxiddal hőstabilizált változatát használják szilikon sütőfóliának kenyérsütéshez vagy péksütemények sütéséhez és sütőipari kemencék tömítéseként. Előszeretettel használják háziasszonyok gyúrólapnak is a tészta letapadása ellen. Élelmiszeripari gépek nagytisztaságú tömítéséhez vagy csomagoló és adagoló gépek elengedhetetlen kelléke pl. fóliahegesztő gép alátét vagy emelő vákuum tappancsok anyagaként.

A cukrászipari felhasználása főleg a kétkomponensű szilikonnál igen jelentős. Bevizsgált élelmiszeripar számára alkalmas katalizátorral keverve használja az édesipar és cukrászat különböző formák pl. csokiformák gyors előállításához és reprodukálásához. Használhatók cukorka formákhoz, csokoládéformához pl. szaloncukor vagy bonbon gyártásnál, de rugalmas jégkocka készítő sablon is készíthető belőle. Rugalmasságát széles hőmérséklettartományon belül megtartja.

Elektromosipari felhasználás ( SILELEKTRO-FLEX ):

A szilikonból készült alkatrészeket az elektromos ipar széles területen használja nagy hő és hidegállósága valamint kitűnő elektromos szigetelő tulajdonsága miatt. Használják magas hőmérsékleten működő elektromos vezetékek és elektromos kábelek szigetelésénél. Tűz esetén a visszamaradt égéstermék szilícium dioxid lesz mely kitűnő szigetelő hatást biztosít még égés után is. Erősáramú alkalmazása igen nagy. Nagyfeszültségű elektromos szekrények kábelsaruinak szigeteléséhez, színnel történő jelöléséhez és átívelés elleni védelméhez kiváló. Alkalmas villanymotorok szénkefe bekötéseihez is szilikon izoláló csőnek ( szilikon szigetelő cső). Mikroelektronikai felhasználása is igen jelentős, pl.: műszerek vékony vezetékeinek szigeteléséhez vagy kétkomponensű szilikon nyáklapok és mikroelektronikai alkatrészek por és nedvesség elleni beágyazásához is használható. A szilikonból készült elektromos alkatrészek extrém körülmények között is megállják a helyüket. Nem csak szigetelőanyagként alkalmazzák a szilikongumit hanem elektromos vezető változatát szilikon nyomógombokhoz pl. számológép vagy elektronikai berendezések pl. televízió vagy HIFI berendezés és műholdvevő készülék távirányítójához is felhasználják, ott ahol a nyáklaphoz érintkeznek a nyomógomb felületével, de orvostechnikában izmok elektromos stimulálásánál is kitűnően alkalmazható. Hő és hidegállósága, elektromos szigetelő tulajdonságai, élettartama felülmúlják az egyéb gumikból készült alkatrészek tulajdonságait.

Forgalmazunk elektromos ipar számára kifejlesztett szilikon zsírt, mely a kábelsaruk korrózió elleni védelméhez nyújt nagy segítséget megelőzve kontakthibák kialakulását. Nagyfeszültségű kábelek átívelése ellen úgy nyújt védelmet hogy a speciális szilikon zsírral bekent kábelekre hulló por és koszréteget impregnálja és leköti, ezért kitűnő szigetelő tulajdonságúvá válik.

Önthető szilikon alkalmazása a szobrászatban és az iparban
(RUBOSIL RTV-2)

A kétkomponensű önthető szilikongumit használják szobrászok, fazekasok különböző lenyomatokhoz, otthoni és hobbi felhasználók makettek készítéshez. Ipar prototípusok gyártásához, szappankészítők szappan formákhoz használja. Gyertya öntők alkalmazzák gyertyák finom formáihoz, de alkalmazzák restaurátorok és gipszes szakmában gipszstukkóhoz különböző alakzatok és negatív lenyomatok kiöntéséhez.

Élelmiszeripari öntőformákhoz is sokrétűan használják pl. csokoládé öntőformákhoz, egyedi jégkocka készítéshez, grillázscukorka formákhoz, bobon és szaloncukor gyártásnál, egyedi tortadíszekhez.

Önthető kétkomponensű szilikon formázó és lenyomatanyagok:

A kétkomponensű önthető szilikongumik RTV (Room temperature vulcanization – szobahőmérsékleten kötő szilikon) nagy előnye az egyéb szilikon anyagokhoz képest mint pl. a HTV ( High Temperature Vulcanization – magas hőmérsékletű vulkanizáció) vagy az LSR ( Liquid Silicone Rubber – folyékony szilikongumi) hogy a térhálósodás ( megszilárdulás) szobahőmérsékleten történik. A HTV és az LSR szilikont csak ipari környezetben lehet feldolgozni drága gépekkel és szerszámokkal, ezért az RTV szilikon anyagok könnyen felhasználhatók szobahőmérsékleten és igen elterjedt otthoni és ipari felhasználók körében is.

A kétkomponensű önthető szilikongumi két fő alkotóelemből áll az egyik maga a folyékony halmazállapotú szilikon és a másik az aktivátor ( katalizátor, edző ).

A kétkomponensű szilikonnak két fő változata van:

• polikondenzációs és a poliaddíciós önthető szilikongumi.

A poliaddíciós önthető szilikonnak nagyobb a szakítószilárdsága, kevésbé zsugorodik, alámetszett formáknál jobban használhatók és nagy előnye hogy műgyantákkal érintkezve is több öntést kibírnak, viszont az ára sokkal nagyobb a polikondenzációs anyagokénál.

A polikondenzációs szilikon legnagyobb előnye hogy az ára lényegesen olcsóbb, ezért jobban elterjedt anyag ipari és otthoni és hobbi felhasználók körében. A kétkomponensű polikondenzációs önthető szilikonok a levegő páratartalmával reagálva kötnek meg. Zsugorodása nagyobb mint a poliaddíciós szilikonoknak. Két komponensből tevődik össze: az egyik komponens maga a szilikongumi melybe a segédanyagokat kell bekeverni, a másik a katalizátor mellyel a szilikon reagál és gumiszerű anyaggá válik. Az aktivátor vagy más néven katalizátor hozzáadása nélkül a folyékony halmazállapotú szilikongumi nem kötne meg. A szakítószilárdságát és keménységét valamint a hőállóságát a bázis anyag, a szilikongumi adja meg. A katalizátort lassan, de alaposan kell az anyagba keverni hogy légzárványok ne alakuljanak ki. Az öntést cca. 30 cm távolságból vékony sugárban végezzük. Az anyag önterülő és kiváló formalekövető tulajdonságokkal rendelkezik.

Szilikon bázisú impregnáló anyagok:

Szilikon film impregnálókat alkalmaznak műemlékek védelméhez vízlepergetés és koszosodás elleni védelemhez pl.: műkövek, síremlékek, tégla és falfelületek nedvesség, – fagy elleni védelméhez. Alkalmasak csempe és padlólap fugáinak víztaszítóvá tételére. A moha, alga és madárürülék nem tud megtapadni a lekezelt felületen. Fazekasok használják égetett cserepek nedvesség elleni megóvásához. A szilikon bázisú impregnáló anyag a kezelt felületeket kiváló víztaszító tulajdonsággal látja el.

Szilikon olajak felhasználása ipari és otthoni célra:

A szilikon olajak az ipar és háztartások széles területén alkalmazzák. Nagytisztaságú anyaga, nagy hő és hidegállósága lehetővé teszi a szélsőséges körülmények közötti alkalmazhatóságát. Dermedéspontja alacsony ezért kitűnően használható zárszerkezetek lefagyás elleni védelméhez. Alkalmas fémfelületek korrózió elleni védelméhez, fémből, műanyagból és gumiból készült alkatrészek olajozásához, kövek – műkövek és kőburkolatok – padlólapok fagy elleni védelméhez. Használható autóápoláshoz, autó műanyag alkatrészeinek ápolásához, műszerfal és autógumi lekezeléséhez, futópad kenéséhez, forró konyhai gépek olajozásához, műanyagiparban formaleválasztáshoz és habzásgátlóként. Iparban hűtőolajként és hidraulika olajként történő használathoz. Spray formájában is kapható melynek nagy előnye hogy a nehezen hozzáférhető tárgyakat is könnyedén lekezelhetjük szilikon olajjal. Az olajak többféle viszkozitással és sűrűségben kaphatók a híg változattól a méz állagú sűrű viszkozitású szilikon olajokig.

Hőálló szilikon zsírok:

Hőálló szilikon zsírt széles körben használja az ipar, az élelmiszer ipar és az otthoni felhasználók. Óriási előnye hogy magas és alacsony hőmérsékleten is kitűnő kenő és siklató hatással rendelkezik. Korrózió gátló tulajdonsága miatt fémek korrózió elleni védelméhez is alkalmas. Speciális felhasználáshoz különböző töltőanyaggal kapható mely a szilikon zsírt még jobb kenőhatással vértezi fel. Alapjában a szilikon zsír színe áttetsző enyhén opálos, de a különböző adalékoktól az alapszín változhat pl. a teflon adalékkal ellátott zsírok színe fehér árnyalatú, a finom grafit adalékkal ellátott szilikon zsír színe fekete. Pékségekben, nagykonyhákban és otthoni konyhákban is előszeretettel használják nagytisztaságú élelmiszeripari változatát melyet általában sütők zsanérjaihoz, kenyérsütő gépekhez és kemencékhez vagy kávéfőző automatához használnak.

Szilikon tömítők ( sziloplaszt )

Az iparban és otthoni felhasználásra. Az egykomponensű ecetsav bázisú szilikon tömítőanyagokat elsősorban nagy rugalmasságuk, időjárás állóságuk miatt használják ablakok és ajtók, fémszerkezetek keret és üveg közötti tömítéséhez. Jól tapadnak üveg, porcelán, festett és festetlen fa és fém felületeken és egyes műanyagtermékek felületén pl. PVC vagy bakelit felületén. Nem tapad olajos és zsíros vagy koszos felületekhez, polietilén és plexi felülethez. Hőálló vörös kivitelben 300C-ig használható motorblokkok vagy magas hőmérsékletű helyeken pl. sütőajtó tömítéséhez. A szilikon tömítőanyagok különböző színben és minőségben elérhetők. Megkülönböztetünk ecetsav bázisú és neutrális ( semleges ) tömítő pasztákat. A neutrális kivitelű szilikon pasztáknak nincs korrozív hatásuk ezért fém felülethez vagy elektronikai alkatrészek pl. nyáklapok tömítéséhez vagy tükör ragasztásához kitűnően használható, szagtalan tömítőanyagok. A szaniter felirattal ellátott szilikon tömítők gombaölő adalékot is tartalmaznak és nyirkos felületeken pl. konyhai vagy fürdőszobai tömítési feladatokhoz jól használható rések és hézagok kitöltéséhez.

Hőálló szilikon ragasztók

A szilikon ragasztókat BONDA-SIL márkanéven forgalmazzuk

A szilikongumiból készült alkatrészeket igen nehéz ragasztani. Az egykomponensű szilikon ragasztók ehhez nyújtanak nagy segítséget. Használhatók szilikon termékek önmagukkal vagy szilikon termékek egyéb anyagokkal történő pl. fémmel, kerámiával vagy üveggel történő összeragasztásához, vagy önmagában tömítőként történő használatra. Kikeményedés után áttetsző gumirugalmas anyaggá válik. Az ipar területén számos helyen használják pl. kemence tömítő profilok vagy autokláv tömítések végtelenítéséhez, szilikon zsinórból készült egyedi „O” gyűrűk készítéséhez pl. pálinkafőzőhöz vagy tartályokhoz. Ruhaipari hőprések fémasztalának habosított szilikon lemezzel történő bevonásához vagy ajtók és ablakok szilikon tömítéssel történő szigeteléséhez és ragasztásához. A szilikon ragasztók mellé kínálunk fémtapadás közvetítő primer anyagot is mely fém és szilikon ragasztásánál még nagyobb tapadást biztosít a felületek között.

MEGOSZTÁS:Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás